Vanaf welke leeftijd adviseren jullie steunzolen?
Kinderen maken tijdens hun ontwikkeling verschillende standsfases door. Dit hoort erbij en dit is zeker niet afwijkend. Kinderen worden geboren met 0 benen en tijdens hun 4-7e levensjaar zien we vaak het bekende fenomeen X benen.
In principe kun je dus stellen dat, tot een leeftijd van 7-8 jaar, je het kinderlichaam zichzelf gewoon moet laten ontwikkelen. Twijfelt u echter toch over de standsfase van uw kind en wilt u hier een professional naar laten kijken, dan kunnen we altijd een voetafdruk en een loopanalyse maken. We gebruiken deze dan als 0-meting en herhalen deze (half)jaarlijks om te kijken of de stand ‘normaliseert’ of misschien juist wat meer afwijkend wordt.
Mochten er nu echte pijnklachten zijn, of bijvoorbeeld een extreme naar binnenkanteling van de hiel (valgusstand) dan kunnen we altijd kijken of we misschien toch zooltechnisch naar een oplossing moeten zoeken.
Wanneer spreken we van groeipijn?
- Groeipijn is altijd in beiden benen (bilateraal) aanwezig
- Groeipijn is alleen ’s nachts aanwezig
- Overdag is er geen pijn of een makend looppatroon
Wat voor invloed heeft een zwangerschap op voeten?
De meeste vrouwen zijn bekend met verschillende ongemakken die tijdens en misschien zelfs na de zwangerschap kunnen optreden. Over de invloed van zwangerschap op voeten is minder bekend.
Tijdens de zwangerschap kunnen er verschillende veranderingen optreden in de voeten. Dit geldt zeker niet voor alle vrouwen, maar een groot gedeelte van de zwangere vrouwen, krijgt tijdens en na de zwangerschap te maken met veranderde voeten, welke kunnen lijden tot pijn en andere ongemakken.
De voet van een zwangere vrouw kan zich tijdens de zwangerschap maar aan een bepaald gewicht aanpassen. Onderzoek toont aan dat de druk op de voet begint te stijgen met 22 weken en haar maximum bereikt op 32-34 weken. Na deze piek vermindert de druk, waarschijnlijk ten gevolge van een verminderde en aangepaste mobiliteit van de zwangere vrouw.
Als gevolg hiervan, kan de voetboog inzakken en kan de voet platter worden. Hier naast kan de voet ook langer worden, waardoor vrouwen vaak een grotere maat moeten aanschaffen. Dit alles kan dus plaats vinden door een toename in gewicht. Hiernaast spelen hormonen ook een rol, zij hebben een invloed op de laxiteit van de gewrichten.
Het risico op spataderen neemt toe met zwangerschap. Perifeer oedeem (vocht) in de voet en enkel, met name in het laatste gedeelte van de zwangerschap is een vaak gehoorde klacht en zorgt voor een beperking in activiteiten. Andere veranderingen zijn dermatologische, zoals ingegroeide teennagels, een ruwe structuur, verkleuring van pigment, een droge huid en jeuk.
Sommige veranderingen verdwijnen gelukkig al snel na de bevalling. De meest belangrijke veranderingen die blijven bestaan, zijn het inzakken van de voetboog en een toename van de voetlengte. In de praktijk kan dit dus betekenen dat de voeten platter en langer zijn geworden. Een platter voettype kan voor pijn en andere klachten, ook hoger in het lichaam, zorgen.
Wat is een goed kinderschoen?
Op dit moment zijn we ons bewust van het feit dat een goede kinderschoen:
- goed zweet absorbeert (kinderen zweten verhoudingsgewijs meer door hun voeten dan volwassenen);
- een goede pasvorm heeft die past bij het voettype (om afknellen of schuiven te voorkomen) met de goede lengte en breedte;
- soepel en licht van gewicht is;
- zonder corrigerend voetbed of “orthopedische ondersteuning”.
En het advies voor jonge kinderen zal altijd zijn: als de schoen binnenshuis uit kan, laat de schoen dan uit. De voet wordt dan niet belemmerd in de normale groei. Buitenshuis biedt een schoen bescherming.