Bij kinderen in de groei zien we het kraakbeen transformeren in bot. Deze verandering kan klachten geven, bijvoorbeeld in de hiel of knie. We zien veel groeischijfklachten die pijn opleveren. Pezen trekken dan aan een bot wat nog niet volgroeid is.

Hielpijn

Klaagt uw kind over hielpijn? Met name tijdens of na het sporten?

Een pijnlijke hiel is een veel gehoorde klacht bij kinderen in de leeftijd van 7-12 jaar. We zien het meer bij jongens dan bij meisjes. De oorzaak ligt vaak in een irritatie van de groeischijf van het hielbeen.

Morbus Sever/ Sever Schinz wordt deze irritatie ook wel genoemd. De snelle groei die het kind doormaakt, in combinatie met overbelasting door intensief sporten worden gezien als een oorzaak. Ook een verkeerde voetstand kan leiden tot trekkrachten

Gehoorde klachten zijn pijn (drukpijn) t.h.v. het hielbeen en er kan hier een lichte zwelling aanwezig zijn.

Deze aandoening heeft een gunstig beloop. De klachten verdwijnen vaak zodra de groeischijf volgroeid (dicht) is.

Een tijdelijke oplossing in de vorm van een aangepaste zool, zeer vaak met hielheffing, kan de klachten vaak grotendeels wegnemen. Afhankelijk van de hoeveelheid sportieve bezigheden, is deze oplossing vaak heel gunstig. In enkele gevallen is verminderd sporten wel aangewezen.

Kniepijn

Klaagt uw kind over een pijnlijke knie tijdens knielen of hurken?

Net zoals in de hiel bevindt zich in de knie ook een groeischijf. Net onder de knieschijf, op het scheenbeen is dan vaak een verdikking te voelen.

Klaagt uw kind over kniepijn tijdens het fietsen, traplopen of springen?

Hier kan kraakbeenirritatie achter de knieschijf een rol spelen, maar ook de knieschijf zelf kan een oorzaak zijn.

Afwijkend looppatroon

Struikelt uw kind regelmatig? Slijten de schoenen zeer snel of overdreven aan een kant? Valt de voet naar binnen tijdens het lopen en levert dit pijnklachten op? Loopt het kind op de tenen?

Wanneer er geen sprake is van te kleine schoenen is het raadzaam om de stand, houding en het looppatroon eens nader te laten bekijken.

Pijn aan de binnenkant voet

Klaagt uw kind over pijn aan de binnenzijde van de voet?

Dit kan veroorzaakt worden door een platvoet of een voet die tijdens het lopen overdreven naar binnen trekt. De spieren kunnen overbelast zijn.